Delia  Smith

Spaghetti puttanesca


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti puttanesca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

45 dag dojrzałych

obranych ze skórki pomidorów

1 posiekane chilli

2 posiekane ząbki czosnku

łyżka posiekanej bazylii

17 dag pozbawionych pestek i posiekanych czarnych oliwek

mała puszka filetów z sardeli

łyżka kaparów

łyżka przecieru pomidorowego

25 dag makaronu

 

 

Przygotowanie:


Chilli i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy bazylię, oliwki, pokrojone na kawałki filety z sardeli i osączone kapary. Pomidory kroimy na małe kawałki i dorzucamy do rondelka razem z przecierem. Doprawiamy pieprzem, ale nie solimy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie, poczym odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy, aż makaron się nim pokryje, posypujemy dużą ilością tartego parmezanu i podajemy. Porcja wystarcza dla dwóch osób.

powrót

Podobne przepisy

Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.