Sophie Grigson

Sos mousseline


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos mousseline
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 żółtek

sok z ½ cytryny

2 łyżki gorącej wody

250 g stopionego masła

szczypta soli i pieprzu kajeńskiego

2 czubate łyżki bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj kąpiel wodną – na garnku z wrzącą wodą ustaw metalową miskę tak, żeby nie dotykała wody dnem. Energicznie utrzyj w niej żółtka z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż masa będzie jasna, puszysta i gęsta. Zdejmij miskę z garnka i stale mieszając dolewaj masło wąską strużką. Dopraw sos solą i pieprzem kajeńskim, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną. Podawaj do wędzonego łososia i szparagów.

powrót

Podobne przepisy

Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.