Gary  Rhodes

Sos cebulowo-pomidorowy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos cebulowo-pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 cebule

pokrojone na plasterki

1-2 łyżki wody

8 pomidorów

posiekanych

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 gałązka rozmarynu

8 świeżych liści bazylii

300ml Noilly Prat

lub wytrawnego białego wermutu

300ml białego wytrawnego wina

1,2 litra bulionu cielęcego (ew. wołowego)

 

 

Przygotowanie:


Skarmelizuj cebulę. Duś ją na minimalnym ogniu z wodą, co pewien czas mieszając, aż wydzielą się zawarte w niej cukry. Potrwa to co najmniej godzinę. Dodaj pomidory, czosnek i zioła i duś przez kolejne 15-20 minut, aż pomidory będą miękkie. Dodaj Noilly Prat, lub wermut i białe wino, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj bulion, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiksuj ręcznym blenderem, lub w zwykłym blenderze. Dzięki temu sos będzie bardziej gęsty i aromatyczny. Przeciśnij przez sito.

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.