Delia  Smith

Smażony śledź w płatkach owsianych


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażony śledź w płatkach owsianych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

śledź

mąka

jajko

kasza owsiana

smalec

 

 

Przygotowanie:


Rybę myjemy, starannie osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy, obtaczamy w mące, a następnie jedną stronę maczamy w roztrzepanym jajku i w grubo mielonej kaszy owsianej. Śledzia smażymy na smalcu, ale można też wykorzystać olej – na przykład arachidowy, tylko musi być mocno rozgrzany, by skorupka była chrupiąca. Po kilku chwilach rybę obracamy. Usmażonego śledzia osączamy z tłuszczu na pogniecionym pergaminie i podajemy z ćwiartką cytryny lub limonki.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.