Sophie Grigson

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli

10 namoczonych pokrojonych w plasterki grzybów shiitake

10 – 12 dużych krewetek tygrysich

1 opakowanie (250g) chińskiego makaronu - mie

1 garść całych liści bazylii azjatyckiej - tulsi (lub 1 garść zwykłej bazylii i 1 garść świeżych liści mięty)

½ łyżeczki cukru

2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego

olej sezamowy

sok z ½ limonki

garść posiekanych nie solonych orzeszków ziemnych

 

 

Przygotowanie:


Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Mocno rozgrzać wok z 4 łyżkami oleju roślinnego. Włożyć do oleju posiekany czosnek, imbir, cebulę i chilli, wymieszać. Dodać grzyby shiitake i podsmażać mieszając przez 2 min., aż będą na wpół usmażone. Dodać obrane i pokrojone na ok. dwucentymetrowe kawałki krewetki i podsmażać, aż staną się jasnoróżowe. Włożyć do woka przygotowany makaron, dokładnie wymieszać składniki. Dodać bazylię tulsi lub liście bazylii i mięty. Doprawić danie cukrem i sosem rybnym, skropić je olejem sezamowym oraz sokiem z limonki. Posypać orzeszkami ziemnymi, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.