Gary  Rhodes

Smażone tosty z krewetkami i sezamem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażone tosty z krewetkami i sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

275g surowych krewetek

2 łyżki posiekanej dymki

2 łyżki posiekanych kasztanów wodnych

2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 białko

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

½ zielonego chili

z usuniętymi nasionami

drobno posiekana

1 szczypta soli

6 kromek pieczywa tostowego

2 łyżki nasion sezamu

olej do smażenia na głębokim tłuszczu

 

 

Przygotowanie:


Włóż wszystkie składniki, poza chlebem i sezamem do malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Nałóż i rozsmaruj pastę na chlebie. Posyp każdą kromkę sezamem, tak żeby w miarę dokładnie pokrywał całą powierzchnię. Obkrój brzegi. (Tak przygotowane tosty można przez kilka godzin przechowywać w lodówce). Rozgrzej olej do 180°C. Smaż tosty najpierw masą do dołu po 1-1/2 minuty z każdej strony. Wyjmij, obsusz na papierze i pokrój każdą kromkę na 8 trójkącików lub słupków, takich na 1 kęs.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.