Sandacz gotowany z szafranowym ryżem z kokosowymi warzywami ze szpinakiem

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sandacz gotowany z szafranowym ryżem z kokosowymi warzywami ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Marynowanie sandacza

60 dag fileta z sandacza

10 g zestów z limonki

pieprz cytrynowy

50 ml oliwy czosnkowej

 

Przygotowanie ryżu

40 dag ryżu jaśminowego

10 dag szalotek

5 dag masła klarowanego

500 ml wody

szafran

kurkuma

 

Przygotowanie sosu kokosowego

20 g czosnku

50 g szalotek

10 dag boczniaków

20 g szpinaku młodego

50 g imbiru

20 g trawy cytrynowej

10 dag marchwi

30 ml oleju sezamowego

10 dag selera

250 ml mleka kokosowego

 

Gotowanie ryżu razem z rybą

48 dag marynowanego sandacza

40 dag warzyw z sosem kokosowym

40 dag ryżu z szalotką i przyprawami

Przygotowanie:

Z fileta sandacza wycinamy porcje ryby, które marynujemy w pieprzu cytrynowym, soli morskiej, zestach limonkowych i oliwie. Odstawiamy do marynowania do lodówki. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną szalotkę i szafran, wszystko razem szklimy, wsypujemy ryż i przesmażamy go przez chwilę ciągle mieszając, doprawiamy kurkumą i doprowadzamy do zagotowania. Rozgrzewamy olej sezamowy w garnku, wrzucamy pokrojony czosnek i szalotkę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i grzybów. Zalewamy to wszystko kokosowym mlekiem i zagotowujemy. Przelewamy ryż razem z wodą do urządzenia do gotowania ryżu, przekładamy rybę do specjalnego sitka, które umożliwi nam jednoczesne gotowanie ryby w naczyniu do gotowania ryżu. Zamykamy naczynie i włączamy gotowanie. Po 10-15 min ryż i ryba są ugotowane. Wykładamy ryż z formy, nakładamy warzywa w sosie kokosowym i kładziemy na nich sandacza.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.