James  Martin

Sałatka z wędzonego pstrąga


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z wędzonego pstrąga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

wędzony pstrąg

8-10 plastrów wędzonego boczku

1 endywia

 

 

Przygotowanie:


Plastry boczku układamy na blasze w rozgrzanym piekarniku (180° C). Pieczemy 5-6 minut. Do chrzanu w misce wlewamy powoli ostudzony bulion rybny i ubijamy trzepaczką. Ciągle ubijając dodajemy po trochu śmietanę, a następnie sok z cytryny. Ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z wędzonego pstrąga usuwamy ości i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Opłukaną i osuszoną endywię (tylko jasnozielone i żółte listki - ciemniejsze są gorzkie) wrzucamy do miski i polewamy połową sosu. Dokładnie mieszamy i przekładamy na duży talerz lub półmisek. Na sałacie układamy kawałki pstrąga i przykrywamy je plastrami upieczonego boczku. Polewamy resztą sosu i posypujemy natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.