James  Martin

Sałatka z przegrzebków


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z przegrzebków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5-6 przegrzebków wielkich (bez muszli)

sól

pieprz

oliwa z oliwek

1 mały ząbek czosnku

1/4 papryczki chili

sok z 1 cytryny

1 łyżka kaparów

rukiew (rzeżucha) wodna

kilka listków świeżej szałwii

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki osuszamy, nacieramy pieprzem, solimy i smarujemy oliwą. Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i wrzucamy na nią małże (powinny zaskwierczeć). Po 30 sekundach przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 30 sekund. Wyłączamy palnik, ale jeszcze zostawiamy na nim patelnię na ok. 20 sekund. Potem przekładamy przegrzebki na talerz.
Sos: Czosnek i chili bardzo cienko kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i oliwę w proporcji 1:3 (1 część soku z cytryny i 3 części oliwy) oraz kapary. Wszystko mieszamy. Odlewamy 2-3 łyżki sosu na później.
Rukiew (razem z łodyżkami) dokładnie mieszamy z sosem i wykładamy na talerz z przegrzebkami.
W rondelku rozgrzewamy (do 180 stopni C) ok. 1/3 szklanki oliwy i na 4-5 sekund wrzucamy do niej listki szałwii (nie mogą być mokre). Muszą zachować zielony kolor (jeśli zbrązowieją, będą gorzkie). Listki osączamy z nadmiaru oliwy i układamy wokół sałatki. Na koniec polewamy wszystko resztą sosu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.