James  Martin

Sałatka z przegrzebków


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z przegrzebków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5-6 przegrzebków wielkich (bez muszli)

sól

pieprz

oliwa z oliwek

1 mały ząbek czosnku

1/4 papryczki chili

sok z 1 cytryny

1 łyżka kaparów

rukiew (rzeżucha) wodna

kilka listków świeżej szałwii

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki osuszamy, nacieramy pieprzem, solimy i smarujemy oliwą. Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i wrzucamy na nią małże (powinny zaskwierczeć). Po 30 sekundach przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 30 sekund. Wyłączamy palnik, ale jeszcze zostawiamy na nim patelnię na ok. 20 sekund. Potem przekładamy przegrzebki na talerz.
Sos: Czosnek i chili bardzo cienko kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i oliwę w proporcji 1:3 (1 część soku z cytryny i 3 części oliwy) oraz kapary. Wszystko mieszamy. Odlewamy 2-3 łyżki sosu na później.
Rukiew (razem z łodyżkami) dokładnie mieszamy z sosem i wykładamy na talerz z przegrzebkami.
W rondelku rozgrzewamy (do 180 stopni C) ok. 1/3 szklanki oliwy i na 4-5 sekund wrzucamy do niej listki szałwii (nie mogą być mokre). Muszą zachować zielony kolor (jeśli zbrązowieją, będą gorzkie). Listki osączamy z nadmiaru oliwy i układamy wokół sałatki. Na koniec polewamy wszystko resztą sosu.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.