Antony Worrall Thompson

Sałatka z pieczonej papryki, ogórków i pomidorów


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka z pieczonej papryki, ogórków i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 papryki

2-3 dojrzałe pomidory

1 ogórek „wąż”

oliwa

1 zielone chili

drobno posiekane

sok z cytryny

½ łyżeczki kminu

1-2 rozgniecione ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Paprykę posmarować oliwą i opiec na grillu lub w piekarniku, aż skórka zacznie odchodzić. Gorącą paprykę włożyć do woreczka foliowego i zakręcić woreczek, zostawiając w środku poduszkę powietrzną. Zostawić paprykę do wystygnięcia, a kiedy się zaparzy, wyjąć i zsunąć skórkę. Przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić paprykę w paski, przełożyć do miski. Pomidory przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do miski z papryką (pomidory można wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę). Ogórek pokroić w kosteczkę (nie trzeba go koniecznie obierać) i wymieszać z papryką i pomidorami. Dodać posiekane chili, kmin i czosnek oraz sok z cytryny i oliwę. Przed samym podaniem przyprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.