Jamie  Oliver

Sałatka z pieczonej marchewki i awokado z dressingiem pomarańczowo-cytrynowym


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka z pieczonej marchewki i awokado z dressingiem pomarańczowo-cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg marchewek w różnych kolorach

nieobranych

z zostawionym czubkiem z kawałkiem łodyżki

2 płaskie łyżeczki nasion kminu

1 lub 2 małe suszone chili

pokruszone

sól morska i świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

listki z 4 gałązek świeżego tymianku

oliwa extra vergine

czerwony lub biały ocet winny

1 pomarańcza

przekrojona na pół

1 cytryna

przekrojona na pół

3 dojrzałe awokado

4 kromki grubości 1 cm ciabatty lub innego pieczywa dobrej jakości

2 garści mieszanki listków sałatowych (radicchio di Treviso

rukola

cykoria czy małe listki jarmużu)

opłukane i osuszone w wirówce do sałaty

2 małe pojemniczki kiełków rzeżuchy

142 ml ukwaszanej śmietany

4 łyżki mieszanki prażonych nasion (siemię lniane

konopie

mak

pestki dyni itp.)

 

 

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni C. Obgotujcie marchewki w osolonym wrzątku przez 10 minut + powinny być niemal ugotowane. Odcedźcie i ułóżcie je na blasze. Trzeba je przyprawić, póki są ciepłe, więc w czasie, kiedy się gotują, rozetrzyjcie w moździerzu nasiona kminu i chili z solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i tymianek i jeszcze raz rozetrzyjcie, aż powstanie rodzaj pasty. Chodzi o to, by stopniowo budować smak. Dodajcie tyle oliwy, by pokryła pastę i dolejcie trochę octu winnego. Powstanie coś pomiędzy marynatą a dressingiem. Wymieszajcie i polejcie marchewki na blasze. Poobracajcie marchewki, by pokryły się warstwą dressingu. Na blasze ułóżcie także połówki pomarańczy i cytryny, przekrojoną stroną do dołu. Będą się piekły z marchewkami, a ich soku i miąższu użyjecie jako bazy dressingu do sałatki. Wstawcie marchewki do piekarnika i pieczcie przez 25 do 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.