Sophie Grigson

Sałatka z mleczu z kiełbasą chorizo


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z mleczu z kiełbasą chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g liści mleczu hodowanego w ciemności*

10 g młodych zielonych liści mleczu

liści rukoli lub roszponki

2 kromki chleba

100 g kiełbasy cienkiej hiszpańskiej kiełbasy chorizo albo tłustego boczku

2 ząbki czosnku

ocet winny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zieleninę umyć, osuszyć i włożyć do dużej miski. Zrobić grzanki – kromki chleba pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić chorizo na plastry / boczek w kostkę. Podsmażyć z obu stron. Posiekać czosnek, dodać do kiełbasy / boczku i podsmażyć nie rumieniąc. Zdjąć kiełbasę / boczek z patelni i włożyć do misy z zieleniną. Ostrożnie wlać na patelnię tyle octu winnego, żeby płyn przykrył dno, zamieszać i przelać powstały sos do misy z sałatką. Zmieszać składniki, posypać sałatkę przygotowanymi grzankami i od razu podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.