Delia  Smith

Sałatka z białej fasoli i tuńczyka z cytrynowo - pieprzowym dresingiem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z białej fasoli i tuńczyka z cytrynowo - pieprzowym dresingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

fasola

2 puszki tuńczyka

rukola

5 dag cienko pokrojonej czerwonej cebuli

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki dressingu starannie mieszamy. Fasolę moczymy całą noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę i piętnaście minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzamy i polewamy sosem, póki jest jeszcze ciepła – wtedy najlepiej nim nasiąka. Starannie mieszamy, dodajemy zawartość dwóch puszek tuńczyka i znów mieszamy. Miskę do sałaty wyściełamy warstwą rukoli. Na zieleninę wykładamy fasolę. Na nią – 5 dag cieniutko pokrojonej i rozdzielonej na krążki czerwonej cebuli. Podajemy z chrupiącym chlebem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.