Jennifer  Paterson

Ryż z fasolą


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ryż z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g czerwonej fasoli

1 kartonik / puszka mleczka kokosowego

1,5 litra wody

1 gałązka tymianku

3 plasterki ostrej papryki

1 zmiażdżony ząbek czosnku

450 g ryżu

1 szalotka

posiekana

czarny pieprz

sól

 

 

Przygotowanie:


Namocz fasolę przez noc. Wsyp odsączoną fasolę do rondla i zalej mleczkiem kokosowym zmieszanym pół na pół z wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogrzewanie i gotuj, aż fasola będzie miękka. Dodaj tymianek, ostrą paprykę, czosnek, szalotkę i czarny pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, następnie wsyp ryż. Ciecz powinna sięgać ok. 2,5 cm powyżej warstwy ryżu, więc dodaj wody, jeśli to konieczne. Przykryj rondel, zagotuj ponownie zawartość i zaraz potem zmniejsz ogrzewanie i gotuj na małym ogniu. Ryż będzie gotowy, gdy ciecz odparuje, a jego ziarenka nie będą się do siebie kleiły. Wymieszaj przed podaniem. Na Karaibach to świąteczne danie najczęściej robi się z zielonego groszku gungo.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.