Jacques Reymond

Ryż z fasolą


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Ryż z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka nikli indyjskiej lub czerwonej fasoli kidney

2 łyżki oleju

1-2 dymki

drobno posiekane

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

2 gałązki świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego

1 listek laurowy

sól i czarny pieprz

1 l gorącej wody

3 szklanki ryżu o długich ziarnach

1 szklanka mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej

 

 

Przygotowanie:


Namaczać fasolę przez 2 godziny, odcedzić. Rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolę, tymianek, listek laurowy, sól, pieprz i połowę gorącej wody (ważne, żeby była gorąca, dzięki temu fasola nie popęka). Kiedy fasola jest prawie ugotowana, dodać umyty ryż. Wlać pozostałą wodę i mleczko kokosowe. Przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie ugotowany, ok. pół godziny. Sprawdzać, czy woda nie wyparowała, w razie potrzeby dolać trochę gorącej wody. Podawać z mięsem lub warzywami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#jojo123

12.01.2012 17:28


w-wa

CYTUJ

zaraz biorę się do zrobienia tej fasoli - mam nadzieje że ten przepis to nie jest sciema - nie żadnych komentarzy.Jak skosztuje napewno się podziele wrazeniami

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.