Rolada z perliczki ze szpinakiem w sosie piernikowym, polentą oraz gruszką gotowaną w czerwonym winie

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rolada z perliczki ze szpinakiem w sosie piernikowym, polentą oraz gruszką gotowaną w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Obróbka perliczki

1 kg perliczki

Przygotowanie farszu i roladki

40 dag mięso z ud perliczki

100 ml śmietany

10 ml oliwy czosnkowej Monini

2 jajka

10 g bułki tartej

10 g szpinaku

Przygotowanie gruszki

30 dag gruszek

250 ml czerwonego wina

20 dag cukru

goździki

pół laski wanilii

kora cynamonowa

Przygotowanie polenty

30 dag kaszy kukurydzianej

10 dag masła

50 g parmezanu

1 l wody

Sos piernikowy

10 dag pierników

5 dag szalotek

100 ml miodu

5 dag masła

200 ml sosu demi glas

Przygotowanie:

Perliczkę luzujemy z kości starając się nie porozcinać piersi. Z udek perliczki, śmietany, jajek, bułki tartej i przypraw przygotowujemy farsz. Szpinak sparzamy we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie. Rozcinamy od wewnętrznej strony piersi i układamy w środku liście szpinaku, następnie szprycujemy farsz z udek. Przygotowujemy folię aluminiową wysmarowaną oliwą czosnkową i zawijamy w nią roladki z perliczki. Pieczemy 25 min. w temp. 135 C. Gruszkę obieramy ze skóry przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Wlewamy wino do garnka dodajemy cukier, korę cynamonową, goździki oraz wanilię wszystko razem zagotowujemy. Dodajemy połówki gruszek i gotujemy 20 min, następnie odstawiamy. Przed podaniem podgrzewamy gruszkę. Zagotowujemy wodę w garnku, przestawiamy na mały płomień i ciągle mieszając dodajemy kaszę kukurydzianą. Po 2-3 minutach dodajemy masło i parmezan, zestawiamy z palnika i przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem grillujemy plastry polenty na patelni grillowej. Rozgrzewamy masło w garnku i szklimy pokrojoną szalotkę, dodajemy pokruszone pierniki i miód, zalewamy wszystko sosem demi glas i gotujemy do momentu rozklejenia się pierników, następnie wszystko razem miksujemy i przecedzamy przez sito.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.