Ratatuja

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatuja
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg pomidorów

1 kg bakłażanów

1 kg cukinii

2 zielone papryki

2 cebule

4 ząbki czosnku

pęczek bazylii

suszony tymianek

oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj dokładnie warzywa i bazylię. Odetnij końcówki cukinii i odrzuć, resztę pokrój w grube plastry. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Na patelnię wlej 100 ml oliwy z oliwek i podsmaż cukinię. Przekrój bakłażany wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na półcentymetrowe kawałki. Przyrumienioną cukinię przełóż na durszlak. Na patelnię znowu nalej 100 ml oliwy z oliwek, rozgrzej i wrzuć pokrojone bakłażany i podsmaż. Warzywa należy smażyć osobno, wówczas zachowają swój naturalny smak. Następnie przełóż do durszlaka razem z cukinią. Do garnka wlej 3 łyżki oliwy i rozgrzej, wrzuć cebulę i paprykę. Całość duś przez pięć minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pomidory przekrój na połówki, usuń pestki, następnie pokrój na duże kawałki i wrzuć do garnka z papryką, dodaj także posiekany czosnek i łyżeczkę cukru. Cukier zrównoważy kwaśny smak pomidorów i podkreśli smak warzyw. Całość wymieszaj i zagotuj, dodaj cukinię, bakłażany i 2 łyżeczki soli. Garnek z warzywami wstaw do rozgrzanego do 150°C piekarnika na dwie godziny. Następnie dodaj świeżą bazylię i suszony tymianek, wymieszaj i włóż z powrotem do piekarnika na godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywne ragoût
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mix kasz z warzywami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto z grzybami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.