Kylie Kwong

Pyszny smażony ryż


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pyszny smażony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/3 filiżanki oleju z fistaszków (1 filiżanka = 250 ml)

4 duże wiejskie jajka

roztrzepane

1 dodatkowa łyżka oleju z fistaszków

1 ½ łyżki posiekanego imbiru

4 ząbki czosnku

pokrojone

1 średnia cebula

posiekana

½ filiżanki grubo pokrojonego boczku bez skóry lub chińskiej kiełbaski

1 łyżeczka cukru

2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

5 filiżanek ryżu o średniej długości ziaren

1 łyżka sosu ostrygowego

1 filiżanka posiekanej dymki

3 łyżki przyprawy „maggi”

¼ łyżeczki oleju sezamowego

2 dymki

pokrojone w ukośne kawałki

¼ filiżanki jasnego sosu sojowego

½ strączka chili

posiekanego po skosie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać wok, aż na powierzchni oleju pojawią się pęcherzyki. Wlać do woka roztrzepane jajka, smażyć około minuty, lekko je przegarniając (ale nie mieszając—ma powstać rodzaj puszystego omletu) i kołysząc wokiem, tak, aby się równo ścięły. Kiedy są już niemal usmażone, zdjąć omlet łopatką i zsunąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Wytrzeć wok papierowym ręcznikiem, wlać dodatkowy olej, włożyć imbir i czosnek, smażyć, energicznie mieszając przez minutę. Dodać cebulę i smażyć w ten sam sposób przez kolejne 2 minuty. Dodać boczek, smażyć wszystko jeszcze minutę. Wsypać cukier i wlać wino, smażyć, mieszając przez 30 sekund. Na koniec dodać ryż, omlet jajeczny, sos ostrygowy, dymkę, „maggi” i olej sezamowy. Smażyć, mieszając przez 3 minuty. Podczas smażenia pokroić z grubsza omlet na kawałki. Nałożyć ryż do miseczek, posypać dymką. Osobno podawać miseczki z posiekanym chili, wymieszanym z sosem sojowym.

powrót

Podobne przepisy

Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.