Antony Worrall Thompson

Puree z fasoli lub z bobu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Puree z fasoli lub z bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg suchej fasoli lub 75 dag świeżego bobu

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego kminu

¼ łyżeczki chili w proszku

½ łyżeczki papryki

1 posiekana cebula

2-3 ząbki czosnku

sok z cytryny

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

posiekana natka pietruszki do posypania

 

 

Przygotowanie:


Bób ugotować i obrać z łupinek. (Jeśli używamy fasoli, należy ją namoczyć na noc, a następnie odlać wodę, gotować w nowej, nieosolonej wodzie z dodatkiem gałązki tymianku, paru ząbków czosnku i łyżeczki nasion kminu przez około półtorej godziny, aż zmięknie).
Ugotowany i obrany bób lub fasolę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki i polać oliwą. Najlepiej przygotować to danie wcześniej i wstawić do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Wyjąć pół godziny przed podaniem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Ziemniaki pieczone z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#emadu

30.06.2011 12:58


mariew

CYTUJ

ciekawe komu przypadnie do gustu taka paćka a zimno ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.