Delia  Smith

Pudding z gotowanego, wędzonego bekonu i grochu


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z gotowanego, wędzonego bekonu i grochu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag suszonego grochu

mała cebula

gałązka tymianku

liść laurowy

jajko

3 dag masła

pieprz

gałka muszkatołowa

wędzony bekon

marchewka

cebula

goździki

pieprz

listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Suszony groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, następnie gasimy ogień i odstawiamy na 2 godziny. Groch odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, tymianek i listek laurowy dla aromatu. Wlewamy tyle zimnej wody, by przykryć groch, doprowadzamy do wrzenia i przez godzinę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wyjmujemy tymianek i listek bobkowy, dodajemy roztrzepane jajko, masło, oraz sporo pieprzu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Rozgniatamy groch widelcem, ale nie na zupełną miazgę. Przekładamy go na płat muślinu lub gazy i związujemy rogi sznurkiem, tworząc zgrabny woreczek, który wkładamy do garnka, przywiązując do ucha, aby pudding był zawieszony w wodzie. Bekon (takiego wędzonego bekonu w supermarketach nie ma, trzeba go poszukać u rzeźnika)wkładamy do garnka z grochem, dodajemy marchewkę, cebulę naszpikowaną goździkami, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę i piętnaście minut. Po 75 minutach wyjmujemy bekon z wody i przekładamy na półmisek. Wyławiamy woreczek z grochem. Bekon kroimy w plastry i podajemy z łyżką puddingu oraz z sosem cebulowo-musztardowym, przyrządzonym na wywarze z bekonu.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.