Gary  Rhodes

Pudding z czarnej melasy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z czarnej melasy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g mąki z proszkiem do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki mieszanki korzennej*

100g masła

6 łyżek czarnej melasy (opcjonalne)

50g drobnego cukru

lub cukru trzcinowego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

6 łyżek mleka

2 jajka

2 łyżki syropu słodowego (golden syrup) (opcjonalne)

 

 

Przygotowanie:


Nasmaruj masłem i oprósz mąką 1,2 l plastikową formę do puddingów. Przesiej mąkę, dodaj sól i mieszankę korzenną. Wgnieć masło. Podgrzej czarną melasę z cukrem. Zmieszaj sodę z mlekiem i jajkami. Dodaj oba płyny do mąki. Przełóż do formy i niezbyt szczelnie przykryj ją folią aluminiową. Wsadź do garnka wypełnionego wodą, tak, żeby sięgała do połowy wysokości formy. Postaw na ogień i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1½-2 godziny, w miarę potrzeby uzupełniając wodę. Wyłóż ciasto na talerz i polej dodatkową melasą, syropem słodowym, lub miodem.
Mieszanka korzenna (ang. mixed spice) to gotowa mieszanka przypraw do ciast, jej podstawowe składniki to cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie, czasami dodawane są też inne przyprawy.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.