James  Martin

Pstrąg wędzony w herbacie


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Pstrąg wędzony w herbacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

świeże pstrągi (nie większe niż średnica garnka

którego użyjemy do wędzenia)

225 g ryżu

225 g cukru trzcinowego demerara

225 g suchej czarnej herbaty

oliwa z oliwek

czarny pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy ryż, cukier oraz herbatę. Starannie wszystko mieszamy.
Bierzemy wok lub duży płaski garnek z pokrywką, wykładamy go folią aluminiową i bardzo mocno rozgrzewamy. Kiedy jest bardzo gorący, wsypujemy naszą mieszankę, która nie może dotykać ścianek garnka! Na mieszankę kładziemy drugi kawałek folii aluminiowej. Kiedy z garnka zaczyna unosić się dym, polewamy folię oliwą z oliwek. Teraz układamy pstrągi na folii. Solimy i oprószamy zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na mocnym ogniu przez ok. 12 minut. Podobnie wędzimy łososia - wystarczy ok. 8 minut. Kurczak czy kaczka będą potrzebowały ok. 15 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.