Bill Granger

Portugalskie babeczki z kremem budyniowym


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Portugalskie babeczki z kremem budyniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. W rondelku roztrzepać żółtka, skrobię, śmietankę, mleko i pastę waniliową, dodać kawałek skórki cytryny. Gotować na średnim ogniu około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Dwa płaty ciasta francuskiego zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Każdy kawałek rozwałkować, tak, by powstał płaski krążek ciasta wielkości foremki. Wyłożyć foremki ciastem, do każdej nałożyć dużą łyżkę kremu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec około 15-20 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik matcha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#anieliczka

01.11.2011 07:58


Gdynia

CYTUJ

A co z cukrem? W przepisie wykonania wcale się go nie używa, dodać do rondelka z resztą, czy może uciera się białka z cukrem i później dodaje do reszty?

#anija89

25.10.2011 09:27


włocławek

CYTUJ

filiżanka jakiej jest pojemności

#mamczat

05.10.2011 17:04


CYTUJ

Babeczki w oryginale są fantastyczne. Jadłam je w Lizbonie w kilku cukierniach, lecz te z Antiga Confeitaria de Belem są rewelacyjne. Piekłam je w domu dla Rodziny wg powyższego przepisu i wszystkim smakowały (znikły ze stołu w mig). Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.