Antony Worrall Thompson

Pomarańcze w karmelu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pomarańcze w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 pomarańczy

225 g cukru

300 ml wody

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Pomarańcze okroić ze skóry i pokroić na plasterki. Plasterki każdej pomarańczy złożyć razem i spiąć wykałaczkami. Stopić cukier na patelni do uzyskania brązowego koloru. Wlać wodę i dobrze wymieszać. Podgrzewać dopóki płyn nie stanie się jednolity. Lekko przestudzić i zalać pomarańcze. Odstawić do ostygnięcia i schłodzić. Przed podaniem wyjąć pomarańcze z karmelu, umieścić na talerzykach, wyjąć wykałaczki i rozłożyć plasterki pomarańczy na talerzykach. Polać karmelem i udekorować świeżą miętą.

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.