Delia  Smith

Podstawowe kruche ciasto


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Podstawowe kruche ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag mąki

5 dag tłuszczu – pół na pół masło i smalec

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz. Pokrojenie go na małe kawałeczki ułatwi połączenie z mąką. Następnie rozcieramy go palcami. Przesypujemy mąkę z tłuszczem przez palce, aż całość zacznie przypominać okruchy białego chleba. Nie należy się przejmować pozostałymi w masie grudkami tłuszczu. Do ciasta dodajemy wodę. Musi jej być tyle, by składniki dały się połączyć. Zaczynamy od łyżki – zraszamy wodą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto nożem. Gdy składniki zaczną się łączyć – zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Jeśli wciąż jest za suche, dodajemy jeszcze odrobinkę wody. Gotowe, gładkie ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki, by „odpoczęło”.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.