Bill Granger

Placek brzoskwiniowo-malinowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placek brzoskwiniowo-malinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ filiżanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia plus ½ łyżeczki do wierzchniej warstwy

125g masła

½ filiżanki brązowego cukru

½ filiżanki białego cukru

3 brzoskwinie

maliny

jajko

¾ filiżanki mleka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić paroma kroplami esencji waniliowej)

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozetrzeć palcami mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałki. Dodać biały i brązowy cukier, wymieszać. Połowę ciasta ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i ugnieść. Na wierzchu położyć pokrojone w kawałki brzoskwinie ze skórką i maliny. Do reszty ciasta dodać rozbełtane jajko i ¾ filiżanki mleka. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszać, wylać na owoce. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić na prostokąty.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.