Bill Granger

Placek brzoskwiniowo-malinowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placek brzoskwiniowo-malinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ filiżanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia plus ½ łyżeczki do wierzchniej warstwy

125g masła

½ filiżanki brązowego cukru

½ filiżanki białego cukru

3 brzoskwinie

maliny

jajko

¾ filiżanki mleka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić paroma kroplami esencji waniliowej)

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozetrzeć palcami mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałki. Dodać biały i brązowy cukier, wymieszać. Połowę ciasta ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i ugnieść. Na wierzchu położyć pokrojone w kawałki brzoskwinie ze skórką i maliny. Do reszty ciasta dodać rozbełtane jajko i ¾ filiżanki mleka. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszać, wylać na owoce. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić na prostokąty.

powrót

Podobne przepisy

Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.