Rick Stein

Piotrosz w czerwonym curry


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb

Piotrosz w czerwonym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego lub słonecznikowego plus olej do głębokiego smażenia

3 łyżki (45 ml) czerwonej pasty curry (patrz niżej)

200 m mleka kokosowego

1-2 łyżki (15-30 ml) sosu rybnego

1 łyżeczka (5 ml) cukru palmowego lub jasnego cukru trzcinowego

4 steki (dzwonka) piotrosza*(po 175 -225g każdy)

sok z ½ limonki

sól i pieprz

ryż

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ryż i trzymać w cieple. Zagrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pastę curry i smażyć ok. 2 minut. Dodać mleko kokosowe, sos rybny i cukier. Zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do temperatury 190°C. Smażyć po dwa kawałki ryby na raz przez ok. 2 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym i trzymać w cieple. Wmieszać sok z limonki do sosu curry, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę na ogrzane talerze, polać sosem curry i podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.