Delia  Smith

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

plastry tuńczyka

oliwa z oliwek

sól

pieprz

sok z limonki

ząbek czosnku

skórka z limonki

łyżka kaparów

posiekana kolendra

szalotka

łyżka bialego octu winnego

łyżka musztardy pełnoziarnistej

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzewamy grill lub żebrowaną patelnię, plastry tuńczyka smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę pieczemy po dwie minuty na każdej stronie, aż odciśnie się na niej wzór grilla. W międzyczasie wyciskamy sok z limonki, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki, po czubatej łyżce kaparów, posiekanej kolendry oraz szalotki i wszystko razem mieszamy. Wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę białego octu winnego i dodajemy czubatą łyżkę pełnoziarnistej musztardy. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, po czym polewamy sosem rybę.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.