Emeril Lagasse

Pieczony sum w bułce tartej ze świeżym tymiankiem, czosnkiem i cytryną


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony sum w bułce tartej ze świeżym tymiankiem, czosnkiem i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z suma

2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego pieprzu

1 łyżka posiekanego czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka świeżego tymianku

1 cytryna

¼ szklanki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik nastawić na funkcję „grill” i maksymalnie rozgrzać. Filety z obu stron doprawić mieszanką przypraw, solą i białym pieprzem, a następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
Do małej miseczki przełożyć czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek i tymianek. Dobrze wymieszać, tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Za pomącą pędzelka filety posmarować mieszanką oliwy z czosnkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny i każdy z nich posypać łyżką bułki tartej. Filety skropić resztą oliwy z oliwek, a następnie wstawić do piekarnika na średnią wysokość (ok. 15 cm poniżej grzałki). Piec przez 6-7 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 6-7 minut. Podawać od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.