Delia  Smith

Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ pasternaku

2 łyżki stołowe oleju arachidowego do pieczenia

pieprz

1 czubata łyżka stołowa pełnoziarnistej musztardy

1 ½ łyżki stołowej syropu klonowego

 

 

Przygotowanie:


Pasternak obieramy, kroimy na duże kawałki i podgotowujemy na parze. Na blasze przez 8 minut rozgrzewamy w 220 stopniach Celsjusza olej. Układamy w nim kawałki pasternaku na wypukłej stronie, a po chwili obracamy, by leżały na płaskiej. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy na górny poziom piekarnika (220 stopni) na 25 minut. Mieszamy musztardę z syropem i smarujemy kawałki pasternaku. Pieczemy jeszcze 10 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.