Delia  Smith

Pieczony kurczak


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtorakilogramowy kurczak

2 dag masła

2 łyżki estragonu

2 ząbki czosnku

pół cytryny

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do wnętrza półtorakilogramowego, sprawionego i umytego kurczaka wkładamy nadzienie z 2 dag masła, 2 łyżek posiekanego estragonu i 2 ząbków czosnku wymieszanych razem, oraz pół cytryny, pokrojonej w plasterki. Kurczaka smarujemy
z zewnątrz łyżką oliwy, by zwilżyć nią skórę, aby po upieczeniu była chrupiąca. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kurczaka pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 45 minut, ale nie należy go wkładać do pieca bezpośrednio z lodówki. Pozwólmy mu poleżeć w pokojowej temperaturze przez godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.