Kylie Kwong

Pieczony kurczak w radykalnie uproszczonej wersji Kylie Kwong


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak w radykalnie uproszczonej wersji Kylie Kwong
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak o wadze 1 ½ kg (z wolnego chowu)

½ pęczka estragonu

4 gałązki rozmarynu

z grubsza posiekane

100 g masła

główka czosnku

10 świeżych listków laurowych

1 łyżka soli morskiej

2 średnie marchewki pokrojone na kawałki

2 małe słodkie ziemniaki

obrane i pokrojone w ósemki

6 średnich ziemniaków

obranych i pokrojonych w ósemki

5 małych szalotek

w łupinach

przekrojonych na pół

1/3 filiżanki oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

szczypta białego pieprzu

jako dodatek: białe pieczywo na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Odciąć nadmiar tłuszczu, zostawić szyjkę, końcówki skrzydełek i kuperek. Końce skrzydeł podwinąć pod spód. Ułożyć kurczaka w brytfance, piersią do spodu. Włożyć estragon i połowę rozmarynu do środka. Palcami delikatnie oddzielić skórę od mięsa nad udkami i piersiami. W powstałą kieszonkę powkładać kawałki masła, rozsmarować na równą warstwę. Ząbki czosnku lekko zmiażdżyć (nie obierać) i poukładać na kurczaku wraz z listkami laurowymi, solą i pozostałym rozmarynem. Poukładać wokół kurczaka kawałki marchewki, słodkich i zwykłych ziemniaków oraz szalotki. Skropić oliwą, posypać pieprzem. Zakryć folią aluminiową i piec 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Zdjąć folię i piec kolejne 20 minut, albo do czasu, gdy mięso i warzywa będą miękkie. Aby sprawdzić, czy kurczak jest już upieczony wystarczy nakłuć szpikulcem lub patyczkiem mięso na udku -jeśli wypływający sok jest przezroczysty, mięso jest upieczone. Kurczak powinien mieć przypieczoną, chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, zakryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Podawać z upieczonymi warzywami i grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.