Jamie  Oliver

Pieczone podwędzane w dymie buraczki ze stekiem z grilla i dressingiem z twarożku


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone podwędzane w dymie buraczki ze stekiem z grilla i dressingiem z twarożku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 małych buraczków

ze ściętymi górnymi końcówkami

mały pęczek świeżego rozmarynu

z którego należy poobrywać listki

1 łyżka octu z czerwonego wina

oliwa extra virgin

sól morska i świeżo mielony pieprz

mały pęczek natki pietruszki

z którego należy oberwać listki i z grubsza posiekać

mały pęczek świeżego estragonu lub bazylii

z którego należy oberwać listki i z grubsza posiekać

4 steki z polędwicy

 

Przygotowanie:

Rozpalcie grill lub ognisko. Buraczki ułóżcie na podwójnie złożonej folii aluminiowej (pasek o długości 60 cm na pół) i posypcie listkami rozmarynu. Podwińcie folię, zbierzcie brzegi i zwińcie, aby powstała sakiewka. Ostrym czubkiem noża nakłujcie folię w paru miejscach, żeby dym mógł się dostać do środka i nadać aromat buraczkom. Zdejmijcie ruszt z grilla i ostrożnie umieśćcie paczuszki z buraczkami między węglami, pamiętając o tym, aby na wierzchu paczuszek ułożyć również kilka węgielków. Zostawcie paczuszki na węglach na 30 do 40 minut. Po tym czasie zdejmijcie je z węgli i odłóżcie, żeby przestygły. Odwińcie i usuńcie listki rozmarynu. Kiedy buraczki przestygną, zdejmijcie z nich skórkę. Pokrójcie je na nierównej wielkości kawałki i przełóżcie do miseczki. Dodajcie ocet winny, 3 łyżki oliwy, sporo soli i pieprzu oraz połowę natki pietruszki lub estragonu. Wymieszajcie, potrząsając miseczką, spróbujcie i ewentualnie przyprawcie do smaku. Do drugiej miseczki włóżcie twarożek, dodajcie sok i drobno otartą skórkę z połówki cytryny. Kapnijcie trochę oliwy, dodajcie listki tymianku, sól i pieprz i delikatnie wymieszajcie, przegarniając, tak, by widać było w twarożku smużki oliwy i soku z cytryny. Spróbujcie i ewentualnie wciśnijcie więcej soku z cytryny. Posmarujcie 4 steki odrobiną oliwy. Ułóżcie je na grillu i pieczcie według uznania (w zależności od tego, czy lubicie bardziej wypieczone czy raczej krwiste mięso), obracając co minutę, a następnie przełóżcie na talerz i zostawcie na chwilę, żeby odpoczęły.

powrót

Podobne przepisy

Burgery meksykańskie
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Dania wegańskie
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.