Sophie Grigson

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ogon żabnicy (można ją zastąpić filetem z dorsza albo miecznika)

6 ząbków czosnku

gałązka rozmarynu

3 czerwone cebule

oliwa

sól

pieprz

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Ząbki czosnku obrać i pokroić w dość cienkie słupki. Ponakłuwać mięso nożem i nadziać kawałkami czosnku i listkami rozmarynu. Ułożyć rybę na plasterkach cebuli, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem i piec 25 – 30 min, zwilżając mięso sosem za pomocą miotełki z gałązki rozmarynu. Podawać z pieczonymi połówkami pomidorów i ziemniakami smażonymi z rozmarynem i czarnymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba w sosie cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.