Bill Granger

Pieczona szynka w glazurze


Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Pieczona szynka w glazurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

wędzona

gotowana szynka w całości (nadaje się do tego celu szynka o grubej skórze

uwędzona tradycyjną metodą)

filiżanka brązowego cukru

2 łyżki musztardy Dijon

starta skórka i sok z pomarańczy

szczypta soli

czarny pieprz

goździki

 

 

Przygotowanie:


Cukier, musztardę, skórkę i sok z pomarańczy oraz sól i pieprz wymieszać na gęstą masę. Z szynki zdjąć skórę w taki sposób, aby nie ściągnąć ze skórą warstwy tłuszczu. Mięso płytko ponacinać w kratkę mniej więcej 2x2 cm. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, powkładać goździki. Włożyć do brytfanki i polać glazurą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 30 minut. W trakcie pieczenia polewać glazurą co 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.