Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Pieczona ryba faszerowana

Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.11)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 duża dorada albo inna morska ryba o zwartym mięsie, filety oddzielnie, a skóra, głowa i ogon zostawione w całości
700 g filetu z dwóch innych rodzajów ryb – morskiej i rzecznej, np. makreli i karpia
2 cebule, pokrojone na cząstki, do zmielenia
4 marchewki, pokrojone na kawałki, do zmielenia
mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
180 g pokruszonej macy albo herbatników
2 jajka
1½ łyżki wody
100 g mielonych migdałów
2 łyżki oleju roślinnego
2 szczypty soli
biały pieprz
3 cebule, pokrojone na plasterki
2 marchewki, pokrojone na plasterki
liść laurowy
300 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
Włóż mięso ryb do lodówki, żeby było bardzo zimne przed zmieleniem. Zmiel w maszynce do mięsa cebulę, marchewki i 3 gatunki mięsa ryb. Dodaj natkę, macę i jajka. Mieszając powoli dolewaj wodę – ostrożnie, żeby mieszanina nie zrobiła się błotnista. Dodaj mielone migdały, 1½ łyżki oleju, sól i sporo białego pieprzu. Nałóż farsz do wnętrza wyfiletowanej ryby i zaszyj skórę czarną bawełnianą nicią. Rozłóż plasterki cebuli i marchewki na dnie brytfanki, dodaj liść laurowy i oprósz białym pieprzem. Ostrożnie przełóż rybę na przygotowane warzywa i polej śmietaną. Piecz 45 min. w temp. 160ºC, aż wszystko zapiecze się na złoto-brązowo. Wbij szpikulec w nadzienie, wyjmij po dwóch sekundach i sprawdź, czy jest gorący. Jeśli tak – ryba jest gotowa.

skomentuj przepis >>