Gary  Rhodes

Piccalilli


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Piccalilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kalafior

3 duże cebule

8 dużych szalotek

lub 16 malutkich cebulek

sól i świeżo mielony biały pieprz

1 ogórek

600 ml białego octu winnego

300 ml octu słodowego (ew. spirytusowego)

¼ łyżeczki suszonego chili

350 g drobnego cukru

50 g angielskiej musztardy w proszku

25 g kurkumy

3 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)

 

 

Przygotowanie:


Podziel kalafiora na małe części. Obierz cebule i szalotki i pokrój je w 1 cm kostkę. Włóż do durszlaka, postaw nad miską, posyp 25g soli i odstaw na 24 godziny. Następnie przepłucz pod zimną wodą i osusz.
Obierz ogórka, usuń nasiona i pokrój je w 1cm kostkę. Posól i odstaw w sitku na 10-15 minut. Następnie przepłucz pod zimną wodą, osusz i dodaj do kalafiora i cebuli. Wymieszaj oba octy, dodaj chili i doprowadź do wrzenia. Odstaw na 30 minut, odcedź i wyrzuć chili. Wymieszaj w misce cukier i pozostałe suche składniki. Dodaj trochę ostudzonego octu i wymieszaj, aż stworzy się gładka pasta. Resztę octu ponownie doprowadź do wrzenia, dodaj pastę i mieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolity płyn. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty. Zalej płynem warzywa i dobrze wymieszaj. Odstaw, żeby ostygło. Piccalilli jest już gotowe, można je jeść od razu, albo przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Może w niej stać co najmniej miesiąc.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.