Pasztet z kaczych wątróbek

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pasztet z kaczych wątróbek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pasztet z kaczych wątróbek

60 dag wątróbek kaczych

szalotka

15 dag klarowanego masła

tymianek świeży - doniczka

100 ml winiaku

 

Galaretka z porto

150 ml porto

250 ml wina czerwonego

żelatyna

sos sojowy

laska wanilii

kora cynamonu

goździki

angielskie ziele

brązowy cukier

 

Przecieranie pasztetu

obsmażone wątróbki

35 dag surowego masła

 

Dressing

80 ml oliwy z oliwek extra virgin

40 ml kremu z octu balsamicznego

60 g orzechów włoskich

 

Przyprawy

pieprz gruboziarnisty

morska sól

Przygotowanie:

Cebulę przesmażyć na maśle, dodać wątróbki i smażyć aż odparuje cały płyn. Dodać przyprawy, świeży tymianek i winiak. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przełożyć do miksera, dodać masło i zmiksować wszystko na jednolitą masę, następnie przetrzeć przez metalowe sito i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą, odstawić do zastygnięcia. W międzyczasie przygotować galaretkę z porto i wylać na blachę wyłożoną folią. Z oliwy, łuskanych włoskich orzechów i octu balsamicznego przygotować dressing.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.