Anna Olson

Parowany pudding jeżynowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Parowany pudding jeżynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka jeżyn (pudding w formie do baby) lub 2 szklanki jeżyn (6 kokilek)

3 jajka

½ szklanki cukru + dodatkowy do wysypania kokilek

1 laska wanilii

1 łyżka startej skórki pomarańczowej

2 łyżki masła

stopionego

½ szklanki + 2 łyżki maślanki o temp. pokojowej

1 i ¾ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Oddzielić żółtka od białek. Natłuścić formę / kokilki i wysypać cukrem, strząsając nadmiar. Rozłożyć jeżyny na dnie formy / kokilek i – jeśli używamy świeżych owoców – delikatnie zmiażdżyć je widelcem. Wstawić formę / kokilki do głębokiej prostokątnej formy (o brzegach wysokości przynajmniej 5 cm). Za pomocą trzepaczki ubić żółtka z cukrem i nasionkami wanilii, aż masa stanie się jasnożółta i puszysta. Dodać stopione masło, maślankę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać. Do drugiej miski przesiać suche składniki, przesypać do mleczno-jajecznej mieszaniny i wymieszać za pomocą trzepaczki. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta – najpierw jedną trzecią i wymieszać, a potem pozostałe dwie trzecie. Przełożyć wymieszane ciasto do formy / kokilek. Wlać wrzątek do zewnętrznej formy
do połowy wysokości kokilek. Przykryć warstwą folii plastykowej i aluminiowej i piec przez 35- 40 minut, aż ciasto stanie się sprężyste. Ostrożnie zdjąć folię (Uwaga na gorącą parę!) i wyjąć formę / kokilki z wody. Ostudzić przez 5 minut.
Do misy o płaskim dnie wlać nieco sosu pomarańczowo-maślankowego (przepis poniżej), odwrócić formę / kokilki do góry dnem i ułożyć pudding na sosie tak, żeby jeżyny znalazły się na górze.

powrót

Podobne przepisy

Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.