James  Martin

Paluszki rybne z soli z cytryną


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Paluszki rybne z soli z cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g świeżej tartej bułki

½ łyżeczki pieprzu cayenne

450 g filetów soli

obrane ze skóry

olej słonecznikowy do smażenia

50 g mąki

3 zmącone jajka

2 cytryny

pocięte w ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszaj tartą bułkę z pieprzem cayenne i odstaw na bok. Potnij solę na poprzeczne 1-centymetrowe paski. W garnku do smażenia na głębokim tłuszczu podgrzej olej do temperatury 190 stopni C. Obtocz rybę w mące, zmąconym jajku i bułce tartej, wkładaj po kilka kawałków jednocześnie. Upewnij się, że ryba jest równo obtoczona w bułce. Umieść kilka goujons (paluszków rybnych) w garnku do smażenia w głębokim tłuszczu. Smaż przez mniej więcej minutę, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Powtarzaj to, aż usmażysz wszystkie kawałki ryby. Usmażone kawałki ryby wyjmuj z tłuszczu i odsącz na kawałku papieru.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.