Jamie  Oliver

Oszukiwane pappardelle z duszonymi porami i prawdziwkowym pangrattato


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Oszukiwane pappardelle z duszonymi porami i prawdziwkowym pangrattato
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dużych porów

które należy obrać z wierzchnich liści i opłukać

oliwa

3 spore kawałki masła

3 pokrojone na cieniutkie plasterki ząbki czosnku

listki z kilku gałązek świeżego tymianku

mały kieliszek białego wina

sól morska i świeżo zmielony pieprz

500ml dobrej jakości bulionu drobiowego lub warzywnego

12 plasterków szynki parmeńskiej

dwa opakowania po 250 g świeżych płatów na lasgne

mąka

do posypania

2 garści świeżo tartego parmezanu plus trochę do posypania przed podaniem

 

 

Przygotowanie:


Przekrójcie pory wzdłuż na pół i pokrójcie na ukośne kawałki o szerokości 1 cm. Rozgrzejcie duży rondel, wlejcie trochę oliwy i dodajcie kawałek masła. Kiedy masło zacznie leciutko skwierczeć, włóżcie czosnek, listki tymianku i pokrojone pory. Wymieszajcie, tak, by pory pokryły się tłuszczem. Wlejcie wino, przyprawcie solą i pieprzem. Na porach porozkładajcie plasterki szynki parmeńskiej, przykryjcie rondel pokrywką i duście pory na małym ogniu przez 25 do 30 minut. Kiedy pory będą już miękkie, zdejmijcie rondel z ognia.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.