Rick Stein

Ostrygi w cieście tempura


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ostrygi w cieście tempura
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 ostryg

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Otworzyć ostrygi i wylać z nich płyn. Oddzielić mięso od muszli. Dolne, głębsze muszle zachować. Zamieszać składniki sosu i rozlać go do 4 małych miseczek lub spodeczków. Rozgrzać olej do temperatury 190°C. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni, zdjąć z patelni i odstawić, by nieco przestygły. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól do miski. Wmieszać sezam. Wlać wodę sodową i szybko wymieszać ręką (mogą pozostać grudki). Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki.
Zanurzać ostrygi po jednej i wrzucać na głęboki olej. Smażyć ok. 1 minuty, aż staną się złociste i chrupiące. Wyjąć z oleju i osączyć chwilę na papierze kuchennym. Włożyć ostrygi z powrotem do muszli. Rozłożyć na talerzach i podawać z sosem i cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.