Rick Stein

Orientalny zębacz


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Wschodnia Szkocja i połów łupaczy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Orientalny zębacz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

zębacz

imbir

sól

chińska kapusta bok choy

olej sezamowy

sos sojowy

cebula dymka

 

 

Przygotowanie:


Zdjąć skórę z filetów, posolić, posypać pociętym w zapałki imbirem i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Przykryć i gotować przez pięć minut. Sprawdzić czubkiem noża środek ryby – jeśli jest dość ciepły, zdjąć z ognia. Pokroić chińską kapustę w ćwiartki i bardzo krótko obgotować na parze, tak, żeby środek pozostał kruchy. Na ogrzanym talerzu ułożyć około 6 kawałków kapusty, skropić olejem sezamowym, potem sosem sojowym, a na koniec odrobiną sosu, który został po gotowaniu ryby. Na wierzch kładziemy kawałek ryby. Ozdabiamy pociętą w paski dymką.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.