Paul Merret

Odsmażane pieczone ziemniaki


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Odsmażane pieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki odmiany King Edward albo inne sypkie ziemniaki pozostałe z pieczenia poprzedniego dnia

olej do posmarowania

sól do smaku

3 litry oleju roślinnego do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułożyć posmarowane olejem surowe ziemniaki w łupinkach na blasze i piec 45 minut do godziny, aż będą miękkie. Wyjąć i zostawić, aby wystygły. Pokroić na części—najpierw na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części.
Rozgrzać w rondlu olej do temperatury 175 stopni Celsjusza i smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać z guacamole lub salsą ze świeżych pomidorów albo słodkim sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.