Curtis Stone

(odc.10) gruszki w sosie z czerwonego wina z parmezanowymi chrupkami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.10) gruszki w sosie z czerwonego wina z parmezanowymi chrupkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dojrzałe gruszki

750ml czerwonego wina

100ml porto

1 laska cynamonu

1 strączek anyżu gwiazdkowego

4 łyżki miodu

100g cukru

cienki pasek skórki z pomarańczy

cienki pasek skórki z cytryny

cienki pasek skórki z limonki

100g parmezanu

drobno startego i trochę do posypania

 

 

Przygotowanie:


Obierz gruszki tak, aby nie naruszyć ogonka. Za pomocą łyżki do wykrawania miąższu z owoców usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej czerwone wino i porto. Dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowy, miód i skórkę z cytrusów. Włóż gruszki i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 30-50 minut w zależności od stopnia dojrzałości gruszek, aż będą miękkie. Odstaw gruszki z płynem do wystudzenia. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ułóż pergamin na blasze. Połóż okrągłą foremkę na pergaminie i wsyp do środka starty parmezan, tak, aby ser pokrył całą powierzchnię w środku. Podnieś foremkę i powtórz tę czynność siedem razy. Piecz przez 4-5 minut aż parmezan się stopni. Pozostaw do wystudzenia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij gruszki z płynu. Wyłów także przyprawy i skórkę z cytrusów. Wino doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut aż zgęstnieje i zredukuje się o połowę. Połóż gruszkę ogonkiem od siebie i za pomocą ostrego noża przetnij pod kątem, w 1/3 długości. Odwróć gruszkę końcem od siebie i przetnij ją pod kątem, odwrotnie do pierwszego cięcia. Nie przecinaj gruszki do końca. Powtórz tę czynność z pozostałymi gruszkami. Włóż chrupek z parmezanu w przecięcie na dole. Postaw gruszkę na talerzu, włóż chrupek z parmezanu w przecięcie na górze i połóż na górę czubek gruszki. Powtórz tę czynność z pozostałymi gruszkami. Skrop brzegi talerza sosem z czerwonego wina. Podawaj posypane startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.