Curtis Stone

(odc.06) sałatka z grillowanych ośmiorniczek


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia grecka

(odc.06) sałatka z grillowanych ośmiorniczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 małych ośmiorniczek

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

kilka gałązek tymianku

1 świeże chili

grubo pokrojone

oliwa z oliwek extra-virgin

4 garście różnych liści sałaty

 

 

Przygotowanie:


Do miski wrzuć ośmiorniczki, czosnek, tymianek i chili. Zalać oliwą z oliwek tak, aby ledwo przykryła ośmiorniczki i wymieszaj. Przykryć i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, aby się zamarynowały. Aby zrobić dressing limonkowy, należy wlać sok z limonek do miski. Dolać oliwę z oliwek i olej arachidowy i mieszać energicznie aż zgęstnieje. Rozgrzać patelnię grillową aż zacznie dymić. Wyjać ośmiorniczki z marynaty i położyć na patelni. Piec przez kilka minut z każdej strony (piec partiami jeśli to konieczne). Przed podaniem ułożyć ładny stosik z liści sałaty na dużym talerzu. Na wierzchu położyć grillowane ośmiorniczki i skropić dressingiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.