Curtis Stone

(odc.04) pierożki samosa z chutneyem z mango


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.04) pierożki samosa z chutneyem z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

2 łyżeczki garam masali

1 łyżeczka chili w proszku

2 łyżeczki kurkumy

15 liści curry

1 łyżka oliwy z oliwek

extra virgin

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

kawałek świeżego imbiru (2cm)

drobno posiekany

1 szalotka

drobno posiekana

50g zielonego groszku

50g marchewki

pokrojonej w kostkę

50g ziemniaków

pokrojonych w kostkę

200 g mrożonego ciasta filo

(rozmrożonego)

olej roślinny do smażenia na głębokim tłuszczu

ziarna sezamu do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu, w małej patelni z grubym dnem podpraż nasiona kopru włoskiego, kolendry i kminu rzymskiego. Uważaj, aby ich nie spalić, jak tylko zaczną wydzielać aromat zdejmij je z ognia. W moździerzu utrzyj na pastę podprażone nasiona razem z garam masalą, chili, kurkumą, liśćmi curry i odrobiną wody. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, szalotkę, imbir i lekko podsmaż przez 2 minuty aż staną się miękkie. Dodaj łyżkę ostrej pasty i smaż przez 2-3 minuty. Dorzuć groszek, marchewkę i ziemniaki. Smaż przez 5 minut aż zmiękną. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Wrzuć wszystkie składniki na chutney z mango do małego rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut aż trochę się zredukują. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Przetnij arkusz ciasta filo na pół, aby uzyskać długie paski. Na końcu paska połóż pełną łyżkę nadzienia. Zwiń od rogu na ukos tak, aby powstał trójkąt. Zwijaj w ten sposób ciasto do końca paska. Powtórz czynność z resztą pasków. Wlej sporą ilość oleju roślinnego do rondla lub woka, aby usmażyć samosy na głębokim tłuszczu. Kiedy olej będzie gorący, wrzuć kilka sztuk. Smaż przez minutę na złoty kolor. Samosy wyciągaj szczypcami i osusz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Włóż samosy do naczynia, w którym je podasz, posyp ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z chutneyem z mango.

powrót

skomentuj przepis

#lucharekjarek

10.07.2011 13:16


opole

CYTUJ

Fajny przepisik, pierozki smaczne. Uwielbiam eksperymentowac z przepisami na te sama potrawe, dlatego na samoski wybrobowalem ich juz okolo pieciu, ale wciaz najsmaczniejsze wydaja sie byc przyrzadzone wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/samosa.html

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.