Sophie Grigson

(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

okrągły bochenek zwartego chleba na zakwasie

ocet z białego wina

oliwa

czosnek

pomidory pokrojone w plastry

rzodkiewka pokrojona w plasterki

jajka na twardo pokrojone w ćwiartki

oliwki bez pestek

kilka listków bazylii

liście sałaty

kilka anchois

tuńczyk z puszki

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przekroić chleb na wysokości 1/4 od góry. Z dolnej części wybrać trochę miękiszu, żeby zrobić miejsce na składniki sałatki. Obie części chleba natrzeć od wewnątrz czosnkiem i zwilżyć dressingiem z oliwy i octu z białego wina. W wydrążonej części chleba układać pomidory, sałatę, jajka, oliwki, anchois, tuńczyka i listki bazylii, każdą warstwę posypać solą i pieprzem i skropić dressingiem. Zakryć górną częścią, owinąć folią aluminiową, obciążyć od góry i włożyć na około godzinę do lodówki. Podawać pokrojone w trójkąty.

powrót

Podobne przepisy

Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.