Curtis Stone

(odc.03) halibut w papilotach z sojowym buerre blanc


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska

(odc.03) halibut w papilotach z sojowym buerre blanc
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 por

tylko biała część

przekrojony na ćwiartki wzdłuż i pokrojony na zapałki

2 dymki pokrojone na ukos

1 duża marchewka

pokrojona w słupki

2 podłużne szalotki pokrojone w piórka

2 czerwone chili

wypestkowane i pokrojone na zapałki

pęczek świeżej kolendry

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

sok z jednej cytryny

1 duży filet z halibuta bez skóry

podzielony na 4 części

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę do środka.
Weź 4 duże kawałki folii aluminiowej, podziel warzywa i świeżą kolendrę na cztery porcje i ułóż na folii. Skrop sosem rybnym, sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu połóż kawałki ryby, zapakuj i odstaw na bok. Aby zrobić sos maślany, do małego rondla wlej białe wino, ocet z białego wina i wrzuć posiekaną szalotkę i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje do połowy. Domieszaj śmietanę, następnie wrzucaj masło powoli, po kawałku. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, aż sos stanie się gładki i kremowy. Na końcu dodaj sos sojowy. Całość przecedź przez sitko do ciepłego dzbanka i trzymaj w cieple. Pakunki z folii aluminiowej połóż na gorącej blasze. Piecz w piekarniku przez 4-5 minut. Podawaj od razu z maślanym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.