Curtis Stone

(odc.02) panna cotta z truskawkami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.02) panna cotta z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ płatka (listka ) żelatyny

500 ml tłustej śmietany

220g cukru

2 przecięte laski wanilii

ok. ½ kg truskawek

½ butelki szampana

 

 

Przygotowanie:


Płatki żelatyny umieść w misce z zimną wodą. Zostaw na 5-10 minut aż nasiąkną i będą bardzo miękkie. Wyjmij z miski, odciśnij nadmiar wody i odstaw na bok. Do rondla wlej śmietanę, dodaj 70 g cukru i laski wanilii. Doprowadź prawie do wrzenia, następnie umieść patelnie nad miską z kostkami lodu. Wrzuć wilgotną żelatynę i mieszaj aż się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch.
Wylej masę do 4 kokilek. Kiedy wystygnie, przykryj i wstaw do lodówki na ok. ½ godziny, aż stężeje.
W międzyczasie, włóż truskawki do miski. Wlej do rondla szampana i dodaj pozostały cukier – 150 g. Zagotuj i wylej na truskawki. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż Panna Cottę na talerze, udekoruj truskawkami i odrobiną soku.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.